Monday, May 24, 2010

peluh menetes!

setelah setahun jagung kak mellah lenyap seketika dari muka bumi yg zalim ni. *sibuk becinta pula. auch! haha
kini kembali dgn azam  HARUS MASAK!
ntah la. dua tiga minggu ni perasaan ingin memasak terlebih pula. jadi kak mellah discovered 1 resepi yg amat senang utk gadis2 pemalas mcm kak mellah tapi nk gaaaataaaaal nk blaja masak tp tak reti nk angkat bontot tu dr katil.!! mentang2 lah kau cuti kan~! utk perkara sebegini, mak2 memerlukan bontot periuk jugak utk kasik hentam bontot kau. tahniah makcik!
nah.. kta cuba resepi terbabit:

pertama sekali.... *tgn gaya chef wan itu inipati utama yg wajib ada.. hehe
ni den try skalik dulu menjadi. main coba2 ajelah. ni resepi tok akak mellah sila cuba.
berakak2 pulaa haa kan!

NASI BAWANG PUTIH DAUN 'KETUM'-BAR

apa yg perlu kat sini adalah:
1 cawan beras jasmine. dibasuh.dan drain kan air dy tu
2 suduteh minyak zaiton/olive oil
1-2 seduteh rencit2 kan bawang puteh/ mkn ni bnyk2.jadik puteh
2-3 suduteh daun ketumbar cencang./ kau tak taw daun ketumbar? nt aku cili kau! ank dara apa ni.

boleh aje nk mkn nasik ni mcm biasa, nk tukar selera la katakan.kang pegi umah mak mertua kang ada jugak benda nk goreng, dari kau duduk nengok ujung meja tu. tak gitu haaa..

acara masak2 memasaknya begini:
masak nasik dlm periuk nasik.sampai msk. jaga2 lah air tu jgn kurang, nt mentah.haa..
 keep warm jelah pas msk tu
then, tumes minyak zaitun tu dlm pan, api kasik kecik saja.
bila panas2 sudah, masuk bawang pemuteh tadi dan kacau goreng sampai naik bau.dalam semenet gtu.
tutup api then masuk kan daun ketumbar. panas2 minyak yg sedia ada tu dah ok2 utk msk daun ketumbar. daun2 ni haa tak elok masak betol2 nt vitamin nya kurang2an.
masukkan adunan bawang n ketumbar tadi dlm periuk nasik, n gaul2 kan. nsk sedap ckt masuk la butter. tp dah ada minyak tadi cukup lah tu. kurang kolestrol ye akak.

ok dah siapp haaaa!
nasik ni boleh d serve ngn masakan ayam ke daging ke.

ckp pasal daging, akak nk ajar sket, simple.kt cni sos dy yg kasik sedap ha.
ok
DAGING BAKAR pulakk haa..
bakar lah daging ni dulu ya. kasik perap sama lada sulah lepas di cuci. simpan air daging rebus ni wat stok.
letak garam dilumur,dan sapu dgn planta.
sebaiknya cucuk3 buat lubang kat daging tu, then sumbat2 rempah campur daun kunyitcencang n bawang merah cencang.perap.
tutup dgn kain basah. petang ckt agak2 bosan pegi selak kain tu tgk daging tu dah agak2 marinated boleh kasik bakar la.
guna oven pun lg bagus. kalo bkr api, pun lg sedap ada bau2 hangit n keras2 rangup. ikutlah pilihan anda.
999, jgn lupa dail nombor ni kalo2 ada yg terbakar hangus :)

sambil tu, kte wat sos dy,
senang, sos tiram,sos tomato butter, stok daging.lada hitam kasik tumbuk, lada sulah, garam.
nak pedas lebih masuk lada hitam lebih. kacau, dan siap!

ada bnyk cara nk buat sos lada hitam ni. cara berlainan kasik rasa yg berlainan. ada yg lebih pekat,
tp rasanya tetap sama

cubalah! :)

dah menetes2 peluh ni.

oh ya.mlm td wat agar2 ais krim soda,ngn mummy ataupun gelaran manja,agar2 pelangi.
this time sedikit cair adunan tu.
ntah mengapa dgn kau wahai agar2..semoga.. bila ku buka icebox,
kau adalah agar2 normal yg tidak cacat.




2 comments:

patenten said...

terima kasih kak mellah kerana sudi kongsi bersama resepi akak. menistis2 eh peluh? masuk dlm makanan x? mesti lebih sodap kan rasanya hehe. mel, nak rasa agar2 pelangi tu, mcm best je bunyi

Emylia.bt.HujanRintik2 said...

paten ku syg!!
haha pasalmasuk peluh lah ku bikin food yg amat sedap hahah
boleh kau rasa syg!.. insyaallahh nt pulang mell buat jika ad kesempatan. no matter wht paten kne jugak rasa air tgn mell b4 mell gradute :)